Kış mevsiminin baş göstermesiyle birlikte Van’da bulunan aktarlarda yoğunluk başladı. Esnaflar en çok tercih edilen bitki ve baharları anlattı.
Soğuk havaların etkisiyle baharat satışları arttı. Hastalıklardan korunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenler doğal bitki çaylarına yöneldi. Geleneksel ecza deposunu andıran aktarıcılarda yoğunluk artıyor.
Aktar denilince çoğumuzun aklına şifalı otlar, bitkiler ve baharatlarla birlikte kış aylarında kullandığımız ıhlamur, adaçayı gibi kış çayları geliyor. Günümüzde aktarların raflarında artık tıbbi ilaç hariç gıda takviyeleri ve bağışıklık güçlendirici ürünler de yer alırken adeta geleneksel bir eczaneyi andırıyor.
Esnaf Berat Hacırustemoğlu
Hastane yerine doğal şifa
Aktarlarda kışın baş göstermesiyle birlikte yoğunluk başladığını dile getiren Esnaf Berat Hacırustemoğlu, ”Müşteriler hasta olduğu zaman hastaneye gitmek yerine doğal şifaya yöneliyor. Soğuk algınlığına ve gribe iyi gelen; tarçın, ıhlamur, papatya, havlıcan, nane, sumak ve kuşburnu çok tercih ediliyor,“ dedi.
Bitkiler sadece kışın değil yazın da şifalı
Sıcak yaz aylarında da baharat tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Hacırustemoğlu, “Yaz aylarında en çok tüketilmesi gereken baharat çeşidi defne yaprağıdır. Hem terlemeye iyi geliyor hem de vücudu rahatlatıyor. Kudret narı, mide rahatsızlıkları için birebir. Hatmi çiçeği ise soğuk algınlığı ve grip için önerdiğimiz bitkiler arasında,” şeklinde konuştu.
Özel karışımlar da yapılıyor
Kendi özel karışımlarının da ilgi gördüğünü belirten Hacırustemoğlu, “Defneyaprağı, yenibahar, kimyon ve karabiberi karıştırarak özel bir çay hazırlıyoruz. Müşterilerimize bu karışımı öneriyoruz. Dükkânda 300 çeşit bitki bulunduğu ve bitkilerimiz şifa deposu olduğu için müşteriler tarafından çok tercih ediliyor,” şeklinde ifade etti.
Yemek kültürü ve baharatların ilişkisi çok güçlü
Hacırustemoğlu, son olarak şunları aktardı: “Şehirde yemek kültürü geliştiği için bitkiler ilaç kullanımı dışında yemek yapımında da çok kullanıyorlar. Ak pancar Keledoş yemeği için çok tercih ediliyor. Pul biber, karabiber, dağ kekiği, papatya ve civanperçemi en çok kullanılan bitkilerden,” dedi.
Ürünler farklı illerden temin ediliyor
Aktarıcılık ta bitki çeşidi çok olduğu için yoğun bir iş olduğunu söyleyen Esnaf Murat Binici, “Biz ürünlerimizi önce kentimizde, burada bulamadığımız ürünleri de Hakkari’den temin ediyoruz. Hakkari’de bulmadığımız bitkileri ise; Mersin, Gaziantep, Konya, Adana ve Şanlıurfa’dan siparişle getirmeye çalışıyoruz,” şeklinde konuştu.
Esnaf Murat Binici
“Soğuklar başlayınca yoğunluk artıyor”
Bitki çeşitliliğinin mevsimsel olarak değiştiğini söyleyen esnaf Binici, ” Yaz mevsiminde bitkilere çok talep olmadığı için yaz ayında daha az bitki dükkânda bulunduruyoruz. Havaların soğumasıyla birlikte soğuk algınlığına iyi gelen bitki türlerini daha çok çok satıyoruz. Soğuk algınlığı için doğal yollarla tedavi olmak isteyen müşteriler soluğu baharatçılarda alıyor. Soğuk havalarda en çok; tarçın, zencefil ve kış çayları tercih ediliyor,” dedi.
Semih SARMA/VanHaber.tr