Havaların soğumasıyla birlikte Van’da balık tezgâhlarında hareketlilik başladı. Artan talep, balıkçı esnafının yüzünü güldürürken, inci kefali fiyatı 100 ila 150 lira arasında değişiyor.
Van’da son günlerde etkisini gösteren soğuk hava, balık sezonunu hareketlendirdi. Kentteki balık tezgâhları yeniden dolarken, vatandaşların deniz ürünlerine ilgisi arttı. Balıkçı esnafı, sezonun iyi başladığını ve fiyatların geçen yıla oranla makul seviyede seyrettiğini belirtti.
Balıkçı dükkânı işleten Oktay Yaz, sezonun açılmasından memnun olduklarını belirterek, “Fiyatlar normal, geçen seneye göre balık fiyatlarında büyük bir fark yok” dedi.
Van Bölge Gazetesi’nin haberine göre, İnci kefalinin tezgâhlarda 100 ila 150 lira arasında satıldığını söyleyen Yaz, “Geçen sene inci kefali 70-80 TL civarındaydı. Bu yıl 100-150 TL arasında satıyoruz. Fiyatlar gayet iyi, satışlar da normal” ifadelerini kullandı.
Kış mevsimiyle birlikte besin değeri yüksek balıklara olan talebin arttığını belirten Yaz, kırmızı et fiyatlarının yüksek olmasının da vatandaşları balık tüketimine yönelttiğini söyledi.
Van’da en çok hamsi ve istavrit türlerinin tercih edildiğini vurgulayan Yaz, “Hamsi ve istavrite talep çok fazla. Bunun yanı sıra levrek, çupra ve somon da yoğun ilgi görüyor” diye konuştu.
“Balığın Müşterisi Sabit”
Uzmanlar tarafından haftada en az bir veya iki kere tüketilmesi önerilen balıklar, yurttaşlar tarafından hem seviliyor hem de tüketiliyor. Balıkçı esnafı Yaz, balık alıcılarının genelde sabit olduğunu vurgulayarak, “Balık müşterisi genelde sabittir. Özellikle canlı olarak getirdiğimiz Çatak alabalıkları çok tercih ediliyor. Burada onlara özel balık akvaryumu kurduk. Böylece müşteri balıkları taze olarak alıp eve götürebiliyor. Fiyatları da 350 lira, yani iyidir. Satışlar da normaldir” ifadelerini kullandı.
“Balık Pişirimini Genelde Burada Yapıyoruz”
Balık pişirirken evde koku olmasını istemeyenler, balık alırken bir de pişirim yapan yerleri tercih ediyor. Pişirim fiyatlarının da uygun olduğunu söyleyen Yaz, “Bir de pişirim yapıyoruz. Genelde yurttaşlar balıkları burada pişirip götürüyor. Çünkü hem fiyat olarak uygun hem de balığın kokusundan dolayı evde pişirmek istemiyorlar. O yüzden pişirmeyi burada yapmayı tercih ediyorlar. Ayrıca tercihe göre hem fırında hem de tavada pişiriyoruz” dedi.