Van’da, Urartulardan kalma Erciş Üzümünün hasadı başladı. Kalitesi ile dikkatleri üzerine çeken Erciş üzümünün benzeri sadece Fransa’da yetişiyor. Endemik bir tür olan tarihi üzümden yapılan şarap, kaliteli şaraplar sıralamasında üst sıralarda yer alıyor.
VAN HABER – Van Gölü havzasının kuzeyinde, binlerce yıllık bağcılık geleneğinin en somut miraslarından biri olarak kabul edilen Erciş üzümü, tarihsel kökleri, kendine has tadı ve günümüzdeki ekonomik-çevresel sorunlarıyla dikkat çekiyor. Bölge çiftçileri için hem kültürel bir miras hem de alternatif bir gelir kaynağı olan Erciş üzümü ekonomiye kazandırılmayı bekliyor.
Endemik Erciş Üzümü yeniden ekonomiye kazandırılmak isteniyor
Tarihi geçmişi ve sahip olduğu nitelik sayesinde ekonomiye kazandırılmak istenen Erciş üzümü, ilçenin tamamında yetiştirilse de özellikle belli mahallelerde daha iyi yetiştiği belirtilmektedir. Üzüm renk olarak morumsu-siyah renkli, sıkı salkımlı ve ince kabuklu yerel bir üzüm çeşididir. Sofralık ve kurutmalık olarak değerlendirilen bu üzüm yerel mutfakta pekmez, pestil ve yaprak salamurası gibi ürünlere dönüştürülür. Erciş üzümü, 2020 yılında coğrafi işaret tescili aldı.
Urartulardan günümüze uzanan lezzet
Bölgedeki bağcılık kültürü, Van Gölü havzasının verimli alüvyonlu toprakları nedeniyle çok eskiye, Urartu Krallığı dönemine uzanır. Arkeolojik ve tarihsel kaynaklar; Urartu krallarının Erciş ovasında tarımı, meyve bahçelerini ve üzüm bağlarını geliştirdiğine işaret eder. Erciş üzümünün yerel tarihle ilişkilendirilmesi, bu bağcılık geleneğinin binlerce yıllık bir sürekliliğe sahip olduğu akademik çevreler tarafından da dile getirilmektedir.
Urartular, Erciş üzümünü daha çok şarap yapımında kullanmaktaydılar. Konuya ilişkin yapılan değerlendirmelerde, Erciş üzümünden yapılan şarap, kalite sıralamasında dünyada ilk sıralarda yer almaktadır.
Üzüm hasadı başladı
Zamanla eski önemini yitiren Erciş üzümü, sadece birkaç bölge ile sınırlı kaldı. Ancak ilçe halkı ve girişimciler, geniş kapsamlı üretime geçerek Erciş üzümünün yeniden üretimini ve piyasada yerini almasını sağladılar. Fakat halen de istenilen düzeyde ekonomiye kazandırılmış değil.
Özellikle yerel yöneticilerin gerekli desteği vermesi durumunda Erciş üzümü önemli bir istihdam alanına dönüştürülebilir.