Öğretmen atamalarında yeni bir sistemin hayata geçirileceği açıklanırken, yeni sistemin 1 Eylül 2025 tarihi itibari ile hayata geçirileceği kaydedildi. KPSS şartının kalktığı yeni sistemde, Akademik Giriş Sınavı (AGS) ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) üzerinden değerlendirme yapılacak.
Öğretmen atamalarında adayların adeta kabusu olan KPSS’nin kalktığı, yerine yeni bir sistemin hayata geçirileceği açıklaması yapıldı. Yeni sisteme yönelik yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni sistemin öğretmen adaylarının eğitim süreçlerini daha kapsamlı değerlendireceğini belirtti. Öğretmen atamalarında köklü bir değişiklik yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmeliğe göre, KPSS şartı kaldırıldı ve atamalar için AGS ile diğer kriterler esas alınacak. Düzenleme, 1 Eylül 2025’te yürürlüğe girecek ve bu tarihe kadar mevcut sistem uygulanmaya devam edecek.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, daha önce yaptığı açıklamalarda, öğretmen atamalarında KPSS yerine farklı bir sistemin kullanılacağını ifade etmişti. Yeni sistemin detayları ve uygulanma şekli kamuoyuna duyuruldu.
Öğretmen atamalarında yeni değerlendirme sistemi; AGS ve ÖABT
AGS, öğretmen adaylarının sınav sonuçlarının yanı sıra eğitim süreçlerini de değerlendiren bir sistem olacak. ÖSYM tarafından düzenlenecek sınav iki oturum şeklinde gerçekleştirilecek:
* AGS: Sözel ve sayısal yetenek, Türkiye coğrafyası, eğitim mevzuatı gibi genel konuları içerecek. Toplam 80 sorudan oluşacak.
* ÖABT: Alan bilgisine yönelik 50 soruyu kapsayacak.
* Atamalarda, AGS puanı yüzde 50, ÖABT puanı yüzde 50 oranında değerlendirilecek. Yabancı dil öğretmenliği adayları için YDS veya e-YDS puanı, AGS puanı ile eşit ağırlıkta olacak.
Öğretmen atamaları değişikliği hangi branşları kapsıyor?
Yeni sistem şu branşlar için uygulanacak:
* Biyoloji
* Coğrafya
* Fen Bilimleri
* Fizik
* Matematik
* Sınıf Öğretmenliği
* Sosyal Bilgiler
* Türkçe
* Türk Dili ve Edebiyatı
* Beden Eğitimi
* Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
* Yabancı Diller (Almanca, İngilizce, Arapça vb.)
Değişimin amacı
Milli Eğitim Bakanlığı, yeni sistemin adayların mesleki yeterliliklerini daha iyi değerlendirmeyi ve eğitim kalitesini artırmayı hedeflediğini belirtti. Ayrıca, öğretmenlik mesleğine girişte daha bütüncül bir yaklaşımla liyakati artırmayı amaçladığı vurgulandı.
Van Haber